Hoe veilig is “goed op slot”?

Kent u ze? De deurkettinkjes. We noemen ze officieel “kierstandhouders”. Hiermee kunt u zichzelf opsluiten zodat niemand van buiten zomaar binnen kan komen. Ook niet met een sleutel. De kierstandhouder werkt als een soort deurspion. U opent de deur maar een klein stukje, want er kan met de ketting erop toch niemand binnen komen, u ziet wie er voor de deur staat en kan praten met de persoon buiten. Daarna kunt u besluiten de deur te openen of niet. U bent hartstikke veilig … denkt u.

Maar wat nu als u in huis iets is overkomen en er hulp moet komen?

Uw deur zit op slot. Ketting erop en niemand kan naar binnen. Ook niet met een sleutel.
En u had nog wel zo veilig de sleutel afgegeven aan de thuiszorg en uw familie.
Maar het kan zelfs zo zijn dat u de sleutel in het slot laat zitten. Sommige deuren gaan dan ook niet meer open vanaf de buitenzijde.

Vandaag hadden we zo’n situatie in Dianthus. Politie erbij. Ambulance voor de deur. Uiteindelijk moest er een ruit worden ingeslagen met alle gevolgen van dien. Extra kosten. Extra stress. Uiteindelijk is het met de bewoner goed gekomen, dus so far, so good, maar misschien is het een goed idee om hier eens over na te denken.
Het beste is uw deur op het nachtslot te draaien en de sleutel uit het slot te halen.

En dan nog iets. Een politieagent kwam op het naastliggende balkon kijken of hij er via het balkon misschien in kon.
Nu zitten er op sommige balkons tussenschotten die geopend kunnen worden. Dat is in geval van brand. Je kunt als bewoner dan veilig via het balkon van de buren ontsnappen. Maar ook hier zag ik op sommige balkons problemen.
Er staat tegen dat schot aan één of beide kanten een kastje, rekje of ander attribuut waardoor je niet meer naar de andere kant kunt komen. Het is verstandig ook daar eens over na te denken, want u beperkt hiermee uw vluchtweg mocht er brand uitbreken. 

Dit heeft allemaal met uw veiligheid te maken in geval van een ongelukje in huis of bijvoorbeeld brand.