Op 26 november is door een ruime meerderheid van de aanwezige bewoners besloten een bewonerscommissie op te richten.
De volgende vergadering (21 januari 2025) zal definitief worden besloten wie hierin zitting zullen nemen
Heeft u belangstelling hierin deel te nemen?
Dan kunt u dat ons via de VRAAGBAAK laten weten. Laat uw stem horen en doe mee!
Wat is een Bewonerscommissie
Bewonerscommissies zijn huurdersvertegenwoordigers die geen vereniging of stichting zijn en de belangen van de huurders van een wooncomplex behartigen.
Een wooncomplex is een verzameling van 25 of meer woningen die in elkaars nabijheid liggen en financieel, administratief, qua bouwwijze of in andere zin een eenheid vormen. Denk bijvoorbeeld aan een appartementengebouw of een blok rijtjeshuizen.
Bewonerscommissies hebben iets minder rechten dan huurdersorganisaties. De verschillen op een rij:
- Bewonerscommissies mogen alleen meepraten over plannen die rechtstreeks van invloed zijn op de woon- en leefsituatie in hun wooncomplex. Bijvoorbeeld over sloop en renovatie van de woningen in dat wooncomplex. Of het servicekostenpakket voor het wooncomplex.
- De bewonerscommissie heeft geen instemmingsrecht op het beleid voor servicekosten. De huurdersorganisatie heeft dat wel. Instemmingsrecht betekent dat de huurdersorganisatie met (wijzigingen in) het gevoerde beleid moet instemmen. De verhuurder mag dus geen servicekostenbeleid voeren dat afwijkt van de wens van de huurdersorganisatie.
- Bewonerscommissies hebben geen recht op een kostenvergoeding.
De verhuurder moet er wel voor zorgen dat de bewonerscommissies hun taken kunnen uitvoeren. De verhuurder kan bijvoorbeeld vergaderruimte ter beschikking stellen. Of de bewonerscommissie een kopieerapparaat laten gebruiken.
Je kunt een bewonerscommissie oprichten wanneer je wilt, maar als het om een wooncomplex van 25 of meer woningen gaat, kun je een aantal rechten claimen op basis van de Overlegwet.
De Overlegwet geldt voor alle verhuurders. Een bewonerscommissie bij een commerciële verhuurder heeft dus dezelfde rechten als die bij een woningcorporatie.
Een bewonerscommissie hoeft geen rechtsvorm te hebben. Ook als je geen stichting of vereniging bent, kun je een beroep doen op de rechten uit de Overlegwet. Om een bewonerscommissie op te richten, heb je dus niet meer nodig dan een paar actieve bewoners die zich verenigen. Die moeten dan wel onderling hun taken verdelen, afspraken maken over hoe ze werken en bepalen hoe ze de andere huurders in het complex bij hun werk betrekken. Zeker dat laatste is essentieel om een beroep te kunnen doen op de Overlegwet.
Je verhuurder moet erkennen dat je bewonerscommissie voldoende ‘representatief’ is. Dat wil zeggen dat de commissie inderdaad de belangen vertegenwoordigt van alle huurders in het complex en dat ook aan kan tonen. Als dat zo is, moet de verhuurder het mogelijk maken dat de bewonerscommissie haar werk kan doen.
De Overlegwet zegt niet hoe dit ‘faciliteren’ vorm moet krijgen. Je verhuurder kan bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar stellen in een wijkkantoor. Of de mogelijkheid bieden kosteloos vergaderstukken te kopiëren. Je verhuurder kan je commissie ook een vergoeding verstrekken voor haar activiteiten en/of om deskundige ondersteuning in te huren. Die vergoeding kan overigens ook worden verstrekt via de centrale huurdersorganisatie.
“De bewonerscommissie Dianthus stelt zich ten doel de algemene belangen te behartigen en vragen te beantwoorden van bewoners van appartementencomplex Dianthus.”
De bewonerscommissie mag alles gevraagd worden. Dat betekent uitdrukkelijk niet dat de commissie alle vragen kan beantwoorden en alle problemen op kan lossen. Ze adviseert waar mogelijk en verwijst veelal door naar personen en instanties die de bewoners wel verder kunnen helpen.
- De bewonerscommissie is een vrijwillig initiatief van bewoners. Dat betekent dat aan deze vrijwillige dienstverlening op geen enkele wijze rechten kunnen worden ontleend! De bewonerscommissie is ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen van deze dienstverlening. De bewoner blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor alle acties die volgen uit de adviezen van de commissie.
- De bewonerscommissie is uitdrukkelijk niet bedoeld voor: het oplossen van problemen tussen bewoners onderling, individuele problemen met Woonpartners en/of de Gemeente Zuidplas of andere betrokken instanties, noch lost zij technische problemen op van bewoners. De bewonerscommissie zal in deze gevallen doorverwijzen naar de daarvoor beschikbare personen en instanties.
In het kort:
Je mag de bewonerscommissie alles vragen.
- Je mag al je problemen aan ons vertellen.
- Wij proberen je te helpen waar dat kan en je te vertellen wie je verder kunnen helpen.
- De commissie is er voor bijvoorbeeld:
- Verbetering in de communicatie tussen bewoners en Woonpartners
- Leefregels en reglement.
- Veiligheid
- En vele onderwerpen die ons allen aan gaan.
- De commissie heeft af en toe overleg met Woonpartners. Ze bespreekt dan de problemen van algemeen belang.
- De commissie is opgezet door bewoners en bestaat uit vrijwilligers. Ze worden niet betaald voor hun werk.
Waar de bewonerscommissie niet voor is:
- De bewonerscommissie lost geen problemen op tussen bewoners.
- bijvoorbeeld ruzie tussen bewoners en herrie van de buren.
- De commissie lost ook geen persoonlijk problemen op van mensen.
- bijvoorbeeld een zorgvraag, een lampje vervangen, afval afvoeren, een financieel probleem, enz.
- Ook geen technische problemen zoals de verwarming die het niet meer doet.
- De commissie is niet aansprakelijk mocht er iets fout gaan in adviezen of acties.
De bewoner blijft altijd zelf verantwoordelijk voor alle dingen die hij/zij doet.
De commissie kun je bereiken op de volgende manieren:
Het beste kun je het contactformulier op de centrale helpdesk invullen.
Dan neemt de commissie desgewenst contact met je op.
Lukt het niet de vraag via dit formulier te verzenden? Geen probleem!
U kunt ook een briefje met uw vraag door de brievenbus doen op huisnummer 144 (Patrick) of 236 (Martine).
Informeren bewoners:
We proberen een aantal keren per jaar een bewonersoverleg te organiseren. De datum maken we ook bekend op de website. We hebben periodiek overleg met Woonpartners over vragen en problemen van algemeen belang die de bewoners ons mede aandragen.
De bewoners worden verder op de hoogte gesteld via aankondigingen per post en op centrale plaatsen in het appartement. Verder ontvangen zij verslagen van overleg.
Uit welke personen bestaat de bewonerscommissie?
De leden zullen op 21-1-2025 gekozen worden.
Stuur een bericht aan de bewonerscommissie